wyrażenia wymierne
Monika: Okresl dziedzinę wyrażenia a następnie wykonaj działania i przedstaw wynika w jak najprostszej
postaci
| 4x2−25 | | x3+27 | |
| * |
| = .... |
| x2+6x+9 | | 4x2+20x+25 | |
a więc dziedzinę obliczyłam wyszło mi
27 wrz 20:08
Hajtowy:
D=R−{−3; −2,5}

Teraz wykonaj działania.
27 wrz 20:17
5-latek: Dziedzine sie okresla a nie obliocza
Po drugie w mianownikach masz wielomiany a dziedzina wielomianow jest zbior liczb R −te xsy
dla ktrorych wartosc tego wielomianu =0
Wiec teraz napisz jaka bedzie dziedzina tego wyrazenia
27 wrz 20:17