pole trapezu
schuyler14788: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Pole trójkąta ABC wynosi 32 a pole trójkąta BCD
jest równe 13. czyli pole trapezu to suma tych dwóch pól, czyli 45?
27 wrz 20:02
Tadeusz:
−
27 wrz 20:04
5-latek: To zrob rysunek i zobacz czy tak jest
27 wrz 20:04
Kacper:

Mam rysunek
27 wrz 20:08
5-latek: Witam Panow
27 wrz 20:10
schuyler14788: w jaki sposób mam obliczyć pozostałą część?
27 wrz 20:19
Tadeusz:
pewnie źle zapisał−

Δ
ABC i Δ
ACD
27 wrz 20:20
5-latek: Pewnie tak
27 wrz 20:25
schuyler14788: w zadaniu jest wyraźnie napisane BCD
27 wrz 20:38
Bogdan:

P
1 + P
3 = 13
P
2 + P
3 = 32
+ −−−−−−−−−−−
P
1 + P
2 + 2P
3 = 45
Pole trapezu P = P
1 + P
2 + 2P
3 = 45 i wbrew sobie podaje gotowca
27 wrz 20:55
schuyler14788: Dziękuję !
27 wrz 21:01
pigor: ...., lub jeśli O – punkt przecięcia przekątnych
trapezu ABCD, a x – pole P
ΔCDO,
to P
ΔBCO= P
ΔADO= 13−x i P
ΔABO= 32−(13−x)= 19+x,
zatem
PABCD= x+2(13−x)+19+x= 26+19=
45.. ...
27 wrz 21:46
pigor: ... co było moją ...

pierwsza wersją, którą jednak postanowiłem się
podzlelić, choć przyznaję, że wersja kolegi powyżej jest ...

inteligentniejsza .
27 wrz 21:51
Eta: π...
27 wrz 22:34