Pochodna Styczna :|
Ktoś Coś ?: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej xo.
f(x)=w mianowniku x3 a w liczniku x3+2 x3+2/x3 x0=1
27 wrz 19:22
Tadeusz:
... zapisz to porządnie
27 wrz 19:25
Tadeusz:
1) licz pierwszą pochodną
2) licz tą pochodną w punkcie xo=1 ... i to jest współczynnik kierunkowy szukanej stycznej
3) wartość f(xo} równanie prostej przez [xo, f(xo)] i danym współczynniku
27 wrz 19:29
Tadeusz:
| | 3x5−3x5−6x2 | |
f'(x)= |
| f'(1)=−6 |
| | x6 | |
s: y−3=−6(x−1) ⇒ s: y=−6x+9
27 wrz 19:38
Tadeusz:
27 wrz 19:42
27 wrz 19:45