logarytmy
matfiz: Wykaż że jeśli wybrane argumenty x
1, x
2, x
3,... funkcji f(x)=log
3x tworzą ciąg
geometryczny, to wartości funkcji log
3x
1, log
3x
2, log
3x
3 tworzą ciąg arytmetyczny.
Nie wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś

Z góry dziękuję!
27 wrz 18:54
Tadeusz:
...rozwiązywałem to ok 3 tygodni temu
27 wrz 18:59
Buuu:
x3 = x1 * a2
x2 = x1 * a
log3x1
log3x2 = log3(x1*a) = log3a + log3x1
log3x3 = log3(x1*a2) = log3a2 + log3x1 = 2log3a + log3x1
różnica ciągu log3a
27 wrz 18:59
Tadeusz:
z właściwości trzech kolejnych wyrazów ciągów arytmetycznego i geometrycznego
27 wrz 19:01