sposób rozwiązywania logarytmów
Adrian: Witam !
Ostatnio wziąłem się za logarytmy, które są moją pięta achillesową
I mam już problemy z nieco trudniejszym przykładami.
np. 10
2+2log7 jak to rozwiązać, prosiłbym o napisanie tego krok po koku byłbym wdzięczny
27 wrz 18:27
WueR:
Rozwiazac to znaczy co zrobic?
27 wrz 18:34
undefined: Z własności logarytmów a
log(a)x = x
Więc to wydaję się proste. Teraz wykładnik przekształcasz....
2+2log7=2log10+2log7= log100 + log 49 = log 4900
10
log4900=4900
Gotowe!
27 wrz 18:56
27 wrz 19:01
Adrian: czyli jak jest lagartytm dziesiętny np. log(10)7 to jest on równy 7 ?
28 wrz 16:33
Kacper:
28 wrz 16:43
Adrian: nie rozumiem skąd się wzięły tam 2 log10
28 wrz 16:53
marek: tutaj chodzi o wykorzystanie innego wzoru...
alogax=x
Po prostu jak masz logarytm w wykładniku i obie podstawy (potęgi i logarytmu) sa takie same, to
te działania się redukują i zostaje sam x.
Teraz to działanie musisz doprowadzić do takiej postaci, aby dało się użyć tej własności.
Możesz to zrobić tak jak napisał undefined.
Ja akurat wolę działać inaczej:
102+2log7 = 102 * 10log72 (użyty wzór ax+y=ax*ay oraz przerzucanie liczby
sprzed logarytmu do potęgi liczby logarytmowanej)
= 100*10log49 = 100 * 49
28 wrz 17:10
Adrian: Dziekuje, bo undefined napisałe cos takiego, że a * log(x)x a po prostu coś mu sie omsknęło.
teraz rozumiem, dziękuję jeszcze raz
28 wrz 17:18