indukcja
Kris: Dowod indukcyjny nierownosci Bernoulliego. Wykaz ze dla dowolnych n ∊ N oraz x > −1 zachodzi
nierownosc (1 + x)n ≥ 1 + nx. Nie wychodzi, moze ktos objasnic ?
27 wrz 18:22
WueR:
Nie moze nikt objasnic, bo nie wiadomo, co nie wychodzi.
27 wrz 18:35
Trivial:
n = 0 − OK
(1+x)n = (1+x)*(1+x)n−1 ≥ (1+x)*(1+(n−1)x) = 1+nx+(n−1)x2 ≥ 1+nx.
27 wrz 18:39
Kris: Trival mozesz mi powiedziec skad sie wzielo to (1+x) po prawej stronie ? i jak sie pozbyles
tego (1+x)n−1 ja robilem tak ze dla φ(n+1)
(1+x)n+1 ≥ 1 + (n+1)x
(1+x)(1+x)n ≥ 1 + (n+1)x
i tutaj sie zatrzymalem
27 wrz 19:00
Trivial:
Po kolei od lewej do prawej: an = aan−1, potem wykorzystujemy założenie indukcyjne,
wymnażamy i zauważamy, że to jest ≥ 1+nx, co było do okazania.
27 wrz 19:05
Kris: Kurde dalej nie rozumiem, jak wykorzystałeś to założenie indukcyjne ( to jest to x > −1 ? )
27 wrz 19:18
Trivial:
Zakładamy, że twierdzenie działa dla n−1, czyli zachodzi: (1+x)n−1 ≥ 1 + (n−1)x
27 wrz 19:22
Kris: Trival rozumiem juz. Dzieki za pomoc, musialem doczytac
27 wrz 19:23