funkcja wykładnicza
monix: Cześć! Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
√(0,25)5−x4 = 2√x+1−4
Robiłam go kilka razy i cały czas wychodzi mi x=0 lub x=8, w odpowiedziach x=24
27 wrz 18:21
john2: doprowadź lewą stronę do postaci 2do pewnej potęgi i pokaż, jak u Ciebie ona wygląda
27 wrz 18:57
daras: a mi wyszło ≈ 1,1 i 10,9 ale może sie pomyliłem
27 wrz 19:03
monix: z moich obliczeń lewa strona równa się:
2 do potęgi {{−10+x2}}
27 wrz 19:05
monix: przepraszam, pomyłka. zaraz napiszę co mi wyszło
27 wrz 19:05
daras: ja też sie pomyliłem w trójmianie
x = 24
27 wrz 19:07
monix: 2−5+x4
później przyrównałam to potęgi z prawej strony, rozwiązywałam metodą analizy starożytnych
27 wrz 19:08
daras: L = 2−5+x4
P = 2 √x +1 − 4
teraz porównaj wykładniki
27 wrz 19:09
monix: tak robiłam, pod koniec wyszło mi:
x2−8x=0
27 wrz 19:11
monix: teraz widzę, że zrobiłam błąd. powinno być:
x2−24x=0
Wyszło 24 tylko dlaczego 0 odpada? Przecież Dz=<−1;+∞)
27 wrz 19:18
john2: Na pewnym etapie, zdaje się, robisz założenie x − 4 ≥ 0 przed obustronnym podniesieniem do
kwadratu. Jak podstawisz za x zero w naszym pierwszym równaniu, zobacz, czy L = P.
27 wrz 19:45
monix: W pierszym równaniu po podstawieniu x=0 fakcznie L≠P. Nie rozumiem tylko kiedy robić założenie
x−4≥0. Mogłbyś to wytłumaczyć?
27 wrz 19:58
Kacper: po lewej stronie jest pierwiastek z
27 wrz 20:00
john2:
−20 + x = 4
√x−1 − 16
−4 + x = 4
√x−1
x − 4 = 4
√x−1 /
2 (założenie x − 4 ≥ 0)
(x − 4)
2 = 16(x−1)
27 wrz 20:10
john2: Kacper, tak. Naciśnij ctrl + parę razy
jeśli używasz Firefox'a
27 wrz 20:17
monix: Teraz rozumiem, dziękuję
27 wrz 20:20
daras:
27 wrz 21:34