oblicz kwadrat różnicy
schuyler14788: Kwadrat różnicy liczb 2√3 + √2 i √3 − √2 jest równy ... ?
nie mogę tego obliczyć, nie wiem w którym momencie popełniam błąd.
mógłby ktoś to jasno krok po kroku rozwiązać ?
27 wrz 18:13
Buuu: wklej swoje rozwiązanie, błąd się znajdzie
27 wrz 18:14
schuyler14788: (2√3 + √2) − (√3 − √2)
2√3 + √2 − √3 + √2
2√3 − √3 + √4
(2√3 − √3 + 2)2
4√9 −√9 +4
4*3 − 3 +4
12 − 3 +4 = 13
..... a odpowiedź poprawna to 11 + 4√6
27 wrz 18:27
WueR:
A od kiedy √2 + √2 = √4?
27 wrz 18:31
schuyler14788: czyli powinno być 2√2 ?
27 wrz 18:32
WueR:
Po drugie, (a + b + c)2 ≠ a2 + b2 + c2
27 wrz 18:33
WueR:
Owszem, √2 + √2 = 2√2.
27 wrz 18:33
458: Widzę twoje błędy:
√2+√2=2√2 a nie 2
Dlaczego nie obliczyłeś, że 2√3−√3=√3
27 wrz 18:35
schuyler14788: Po drugie, (a + b + c)2 ≠ a2 + b2 + c2 czyli jak powinno być?
27 wrz 18:36
458: I to co napisał WueR (a+b+c)2=a2+b2+c2 to NIEprawda
27 wrz 18:38
WueR:
2√3 + √2 −√3 + √2 = √3 + 2√2
Podnoszac do kwadratu mozesz sie wspomoc wzorem skroconego mnozenia.
27 wrz 18:38
schuyler14788: ok, już rozwiązałam. dzięki za cenne uwagi ;>
27 wrz 18:43