geom. anatlityczna
xyz123: Znaleźć równania rzutu prostej L: x = 1 − t, y = 2t, z = −t, t∊R, na płaszczyznę H: x + 2y + 3z
− 6 = 0.
Odp. w książce : x = 12/7 − s, y = 2s, z = 10/7 − s, s∊R.
Mnie wychodzi : x = 5/14 − t, y = 5/7 + 2t, z = 15/14 − t.
Proszę o pomoc.
27 wrz 18:08
WueR:
Trzeba znalezc dwa punkty nalezace do rzutu. Bedziemy wtedy w stanie utworzyc wektor kierunkowy
szukanej prostej. Jako jeden mozna przyjac punkt przeciecia L i H.
Pozniej mozna utworzyc prosta prostopadla do H (jej wektor kierunkowy mamy za darmo) i
przecinajaca sie z L i z kolei znalezc jej punkt przeciecia z H − to bedzie ten drugi punkt.
27 wrz 18:52
xyz123: Dziękuję Ci za odpowiedź, jednak w tym przypadku nie jest ona dokładnie tym o co proszę, bo
jakiś sposób rozwiązania znam, a ponadto w tym przypadku prosta jest równoległa do
płaszczyzny.
Bardziej chodzi mi o niezgodność mojego wyniku z wynikiem z książki.
27 wrz 20:11
Mila:
Wektor kierunkowy masz dobry.
| | 5 | | 15 | |
Jednak punkt ( |
| ,U{5,7}, |
| ) nie leży na płaszczyźnie H, a powinien. |
| | 14 | | 14 | |
Sprawdź rachunki.
Możesz zaczepić wektor w innym punkcie niż podano w odpowiedzi.
Możesz sprawdzić też czy ten punkt leży na prostej podanej w odpowiedzi.
Ja mam prostą :
k:
| | 5 | | 19 | | 1 | |
Sprawdzam, czy A'=( |
| , |
| , |
| ) leży na prostej |
| | 14 | | 7 | | 14 | |
x = 12/7 − s, y = 2s, z = 10/7 − s, s∊R
| 5 | | 12 | | 5 | | 24 | | 19 | |
| = |
| −s⇔ |
| − |
| =−s⇔ |
| |
| 14 | | 7 | | 14 | | 14 | | 14 | |
| 1 | | 10 | | 1 | | 20 | | 19 | |
| = |
| −s⇔ |
| − |
| =−s⇔s= |
| |
| 14 | | 7 | | 14 | | 14 | | 14 | |
A'∊k
27 wrz 20:32
pigor: ..., widzę to tak :
dana pr. L: (x,y,z)=(1−t,2t,−t), jej w.kierunkowy u=[−1,2,−1] i P=(1,0,0)∊L:
dana pł.
H: x+2y+3z−6=0, jej w.normalny n=[1,2,3]
to il. wektorowy v=u x n= [−1,2,−1] x [1,2,3]= ...=[8,2,−4]= 2
[4,1,−2] , zarazem
wektor normalny płaszczyzny H
1⊥H przez daną prostą L, która okazuje się
równoległa do płaszczyzny H (dlaczego

) , zatem
H
1: 4(x−1)+1(y−0)−2(z−0)=0 ⇔
4x+y−2z−4=0 − równanie płaszczyzny
rzutującej prosta L na płaszczyznę H ; mamy więc
L': H i H' :
x+2y+3z−6=0 i 4x+y−2z−4=0 − szukaną
prostą − rzut
L na H
w postaci krawędziowej , więc dalej
n
1= [1,2,3] x [4,1,−2]= ...= [−7,14,−7]= 7[−1,2
niech
y=0 , to x+3z=6 /*2 i 2x−z=2 ⇔ 2x+6z=12 i 2x−z=2 /− stronami ⇔
⇔ 7z=10 i x=6−3z ⇔
z=1)7 i x=127 , wtedy
(x,y,z)= (
127−s, 0+2s,
127−s)= (
127−s, 2s, 127−s) , s∊R −
− szukana prosta
rzut danej L na H w postaci
parametrycznej . ...
27 wrz 20:33
pigor: ... kurde

nie

tam mam przecież
z=107 i poza tym wszystko
zgodnie z odp. książkową
także powinienem skasować zaczęte liczenie tego drugiego iloczynu
wektorowego, bo dana prosta L || H ; przepraszam ..
27 wrz 20:39
Mila:
No mamy rozbieżność?
27 wrz 20:43
xyz123: Wektor kierunkowy szukanego rzutu nie jest żadnym problemem skoro prosta L jest prostopadła do
płaszczyzny H, bo jest nim właśnie wektor kierunkowy prostej L. Natomiast problem jest ze
znalezieniem dowolnego punktu na płaszczyźnie H.
Ja próbuje w ten sposób :
1) biorę z równania prostej punkt, który do niej należy tzn. P(1,0,0)
2) szukany przeze mnie punkt na płaszczyźnie H to punkt Q(a,b,c) i chcę go znaleźć za pomocą
tego żeby on był rzutem punktu P na płaszczyznę H
3) wektor QP jest równoległy (liniowo zależny) do wektora v, który jest wektorem normalnym do
płaszczyzny H. Z tego mam, że : QP = nv gdzie n to jakaś liczba rzeczywista
4) wektor QP = [1 − a, −b, −c]
wektor vv = [n, 2n, 3n]
z QP = nv mam to : a = 1 − n, b = −2n, c = −3n
5) potem podstawiam współrzędne punktu Q do równania płaszczyzny (bo przecież ten punkt ma
należeć więc spełnia jej równanie) i dostaje n = − 5/14
6) Q( 19/14, 5/7, 15/14)
7) szukana prosta: x= 19/14 − s, y = 10/7 + 2s, z = 45/14 − s
Wynik jest inny niż w odp. ale punkt Q należy do płaszczyzny H, więc odp. dobra.
P.S Dopiero przy końcu mnie oświeciło, że przecież odpowiedź nie musi być taka sama jak w
książce.
Dziękuję za pomoc.
27 wrz 21:13
xyz123: poprawiam :
...skoro prosta L jest RÓWNOLEGŁA do płaszczyzny H...
i w p4) wektor nv = ...
27 wrz 21:15
pigor: ..
27 wrz 21:20
27 wrz 21:24
xyz123: Zgadza się Mila, dziękuję.
27 wrz 21:29
Mila:
27 wrz 21:36