Wielomian z parametrem.
MissM: Dla jakich wartości parametru k wielomian w(x)= x
3−12x+k ma pierwiastek dwukrotny? Wyznacz ten
pierwiastek.
Próbowałam w taki sposób:
w(x) = x
3−12x+k
q(x) = (x+a)
2 = x
2+2ax+a
2
p(x) = bx+c
w(x) = p(x)*q(x)
(x
2+2ax+a
2)(bx+c) = bx
3 + cx
2+2abx
2+2acx+a
2bx+a
c = bx
3+(2ab+c)x
2+(2ac+a
2b)x+a
c
| ⎧ | b=1 | |
| ⎜ | 2ab+c=0 | |
| ⎨ | 2ac+a2b=−12 |
|
| ⎩ | a2c=k | |
Niestety z tego układu równań nic nie chce mi wyjść, gubię się z tymi współczynnikami, które są
podniesione do potęgi. To chyba nie jest dobry sposób
27 wrz 17:48
ICSP: jeżeli ma pierwiastek dwukrotny to musi mieć łącznie 3 pierwiastki których suma wynosi 0( patrz
wzory Viete'a dla wielomianu stopnia 3)
Niech x1 = x2 = a, wtedy x3 = −(x1 + x2) = −2a
w(x) = (x−a)2(x+2a) = ...
Porównując współczynniki przy x dostaniesz a. Porównując później wyrazy wolne znajdziesz k.
27 wrz 17:50
MissM: A czy nie ma jakiegoś innego sposobu? Nie miałam jeszcze wzorów Viete'a dla wielomianów stopnia
trzeciego.
27 wrz 17:59
Tadeusz:
z drugiego 2a=−c
do trzeciego −c
2+c
2/4=−12 i t d −
27 wrz 18:00
ICSP: To może najwyższy czas je przyswoić? Ułatwiają bardzo dużo zadań z wielomianów.
twój układ równań : b = 1. Wstawiamy do pozostałych równań :
2a + c = 0 ⇒ c = −2a
2ac + a2 = −12
a2c = k
Wstawiamy :
2a(−2a) + a2 = −12
−2a3 = k
−4a2 + a2 = − 12
−2a3 = k
3a2 = 12 ⇒ a = ± 2
k = −2a3
k = ± 16 i odpowiednio x = ± 2
27 wrz 18:03
Bogdan:
x1 = x2 = a, x3 = b
x3 − 12x + k = (x − a)2(x − b) = ... = x3 + (−2a − b)x2 + (a2 + 2ab)x − a2b
−2a − b = 0 ⇒ b = −2a
a2 + 2ab = −12 ⇒ a2 − 4a2 = −12 ⇒ a2 = 4 ⇒ a = −2 i b = 4 lub a = 2 i b = −4
−a2b = k ⇒ k = ...
27 wrz 18:11
MissM: ICSP: Nie mogę rozwiązywać zadań sposobami, których nie miałam w szkole, bo nauczycielka nie
uwierzy, że rozwiązuję je sama.
Dziękuję za pomoc przy układzie równań, teraz już rozumiem
27 wrz 18:11