największy wspólny dzielnik
kot: Dane są liczby: k=34*5*7*116, l=26*3*5*136, m=22*54*14, n=2*73*113*44. Liczba a jest
największym wspólnym dzielnikiem liczb k i l, a liczba b − największym wspólnym dzielnikiem
liczb m i n. podaj liczby a i b.
Wiem, jak obliczyć nwd, ale nie wiem jak to zrobić na tak dużych liczbach. Jest jakiś sposób
obliczenia nwd nie obliczając potęg?
27 wrz 17:29
Kacper: Tak samo jak na małych
27 wrz 17:34
Mila:
1) Nie ma potrzeby obliczać wartości potęg, bo masz podany rozkład liczb na czynniki pierwsze.
k=34*5*7*116, l=26*3*5*136,
NWD(k,l)=31*51=15
2) Tu trzeba jeszcze rozłożyć 14 i 44 na czynniki pierwsze
m=22*54*14=22*54*2*7⇔m=23*54*7
, n=2*73*113*44=2*73*113*22*11⇔n=23*73*114
NWD(m,n)=23*7=56
27 wrz 17:54