...
Hondziarz: Dla jakiej wartości parametru m prosta przechodząca przez punkty A(1, −3) i B(3m+1, −3m) jest
prostopadła do prostej 2x−3y+3=0?
27 wrz 17:12
Tadeusz:
| | −3m+3 | |
Prosta przez punty A i B ma współczynnik kierunkowy a= |
| = |
| | 3m+1−1 | |
27 wrz 17:28
Tadeusz:
to a musi być równe −3/2
27 wrz 17:29
Hondziarz: No właśnie, tak też mi wyszło. To jest zadanie ABCD i jedna z odpowiedzi taka jest, ale w
odpowiedziach piszą, że poprawne jest A czyli 2, ale teraz już wiem, że to musi być błąd w
książce. Dzięki
27 wrz 17:38
Hondziarz: O kurna to ja źle spojrzałem. To trzeba m obliczyć
27 wrz 17:41
Tadeusz: −
27 wrz 17:45