Proszę o pomoc
anonim: 1) Wyznacz wartość parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności 3x+m−1<0
a)zawiera się w przedziale (−∞,1).
2)Wyznacz wartość parametru k, dla których zbiór rozwiązań nierówności 2x−3k≥5
a)zawiera się w przedziale (−5,+∞).
Proszę o wyjaśnienie, kiedy w odpowiedzi będzie, że zbiór jest większy/mniejszy, a kiedy, że
większy lub równy/mniejszy lub równy.
27 wrz 16:57
Tadeusz:

2)
2x−3k−5≥0
Rozpatrzmy f(x)=2x−3k−5 do wykresu tej funkcji należy punkt (−5, 0)
zatem: 0=−10−3k−5 k=−5
27 wrz 17:43
pigor: ..., otóż z warunków zadania widzę to tak :
1)
3x+m−1< 0 i
x<1 ⇒ 3x<1−m i x<1 ⇒ x<
13(1−m) i x<
1 ⇒
⇒
13(1−m) = 1 /*3 ⇔ 1−m=3 ⇔ 1−3= m ⇔
m= −2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
2x−3k ≥ 5 i x > −5 ⇒ 2x ≥ 3k+5 i x > −5 ⇒ x
≥ 12(3k+5) i x > −5 ⇒
⇒ [ x =
12(3k+5)
lub x >
12(3k+5) ]
i x > −5 ⇔
⇔
12(3k+5) > −5
lub 12(3k+5)= −5 ⇔
12(3k+5) ≥ −5 ⇔
⇔ 3k+5 ≥ −10 ⇔ 3k ≥ −15 ⇔
k ≥ −5 ⇔
k∊ [−5;+∞) . ...
27 wrz 17:44