układ równań logartmicznych, równanie stopnia 3
wikimiki: Mam do rozwiązania układ równań logarytmicznych:
| ⎧ | 23logx+3logy=67 | |
| ⎩ | 2logx+3{logy}=7 |
|
Doszłam do momentu, w którym mam takie równianie:
t
3−t−60=0
gdzie t=2
logx>0
Co dalej?
27 wrz 16:54
Tadeusz:
sprawdź t=4
27 wrz 16:56
wikimiki: Ale JAK?
27 wrz 18:14
Tadeusz:
... co jak?
Jednym z pierwiastków równania t3−t−60=0 jest t1=4
Dziel przez (t−4) i próbuj rozkładać dalej
27 wrz 18:49
Tadeusz:
(t3−t−60)=(x−4)(x2+4x+15)
27 wrz 18:52