Wykaż, że wielomian jest liczbą całkowitą.
MissM: Wykaż, że dla każdego całkowitego argumentu x wartość wielomianu w(x) = 124x4 +
14x3 + 1124x2 + 14x jest liczbą całkowitą.
27 wrz 16:53
Tadeusz:
| | 1 | |
w(x)= |
| x(x3+6x2+11x+6) |
| | 24 | |
| | 1 | |
W(x)= |
| x(x+1)(x+2)(x+3) |
| | 24 | |
(4 kolejne liczby na pewno dzielą się przez 24)
27 wrz 17:07
MissM: Dzięki
27 wrz 17:48
Tadeusz:
−
27 wrz 18:03
ICSP: coś dziwny ten wykres
27 wrz 18:04
Tadeusz:
to tylko do pierwiastków ... powinienem go usunąć −
27 wrz 18:06
ICSP: pierwiastków pochodnej ?
27 wrz 18:07
Tadeusz:
... nie pierwiastków (x3+6x2+11x+6)=0
27 wrz 18:09
ICSP: aaa, sprytnie
27 wrz 18:10
Tadeusz:
−
27 wrz 18:19
Tadeusz: przecież już nie musimy tego jak w szkole ... skoro Jakub dał narzędzie −
27 wrz 18:20