proszę o pomoc
anonim: Rozwiąż równanie.
a) 2|x|+|x+1|=4−|x−1|
b)3|x−4|+2|x+3|=20−|x|
27 wrz 16:34
Kacper:
Rozpatruj przedziałami zgodnie z definicją wartości bezwzględnej.
27 wrz 16:37
anonim: no właśnie nie zbyt rozumiem, jak mamy 3 wartości, proszę o rozwiązanie chociaż 1 z nich
27 wrz 16:38
MYSZ: w a) rozpatrujesz kolejno dla:
dla x < −1
dla −1 ≤ x < 0
dla 0 ≤ x < 1
dla x ≤ 1
27 wrz 16:40
anonim: 0 z powodu |x| ?
27 wrz 16:41
Kacper:
27 wrz 16:42
Kejt: tak, wyznaczasz "miejsca zerowe" dla każdej wartości bezwzględnej.
27 wrz 16:42
Kacper: MYSZ ostatni przedział do poprawy.
27 wrz 16:42
anonim: Dzięki, ale jeśli można to proszę chociaż o wyniki
27 wrz 16:43
MYSZ: w ostatnim dla x ≥ 1*
np. dla x < −1
2(−x)+ (−x−1) = 4 − (−x +1)
−2x − x − 1 = 4 + x − 1
−4x = 4
x = −1
x = −1 x < −1, wiec w tym przedziale nie ma rozwiazania.
27 wrz 16:48
MYSZ: i w nastepnych podobnie, pozniej "dodajesz" wszystkie wyniki.
27 wrz 16:48
27 wrz 16:49
anonim: Wielkie dzięki wszystkim
27 wrz 16:50