Algebra liniowa
Student: Niech e1, e2, e3 będą wektorami bazy standardowej przestrzeni R3 i niech:
b1=[1,0,0,1], b2=[−2,0,0,2], b3=[3,−1,−1,−1] i b4=[5,−3,3,−4]
a) Wykazać, że istnieje dokładnie jedno odwzorowanie liniowe f: R4 → R3 , takie że f(bi)=ei
dla i=1,2,3 oraz f(b4)=0. Wyznaczyć jego macierz względem baz standardowych w R4 i
R3, podać jego jądro i obraz.
b) Podać takie odwzorowanie liniowe g|R3→R4, że f * g =id , gdzie id oznacza odwzorowanie
identycznościowe.
c) Wyznaczyć macierz B ∊ M2x4(R) odwzorowania g względem baz standardowych w R3 i R4 .
27 wrz 16:34