Prawdopodobieństwo
Bebe: Pomocy!
Test dotyczący zycia pingwinów składa się z 10 pytań ,na które możemy odp tak lub nie. Oblicz
prawdopoboiemnstwo zaliczenia testu, jezeli odpowiedzi wskazujemy losowo i aby zaliczyć test
,musimy odpwoiedzieć poprawnie na co najmniej 9 pytan.
27 wrz 16:25
Kacper: To nie szans, że ktoś go zaliczy
27 wrz 16:33
MYSZ: sa 2 mozliwosci:
a) 9 poprawnych odpowiedzi
b)10 poprawnych odpowiedzi
| |
− wybieramy 9 pytan, na ktore odp. poprawnie z 10 |
| |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )10 − na kazde pytanie mamy |
| szans, ze odp. poprawnie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
i |
| ,ze odp. zle ( dla dziesiatego pytania ). |
| | 2 | |
zasada jak w a)
| | 10 | | 1 | | 11 | | 11 | |
P(A) = |
| + ( |
| )10 = |
| = |
| |
| | 210 | | 2 | | 210 | | 1024 | |
27 wrz 16:37
PW: Jest tylko jedna możliwość odpowiedzieć poprawnie na wszystkie pytania (po prostu zakreślić
wszystkie właściwe odpowiedzi) i tylko 10 możliwości, by odpowiedzieć poprawnie na 9 pytań (po
prostu zakreślić jedną błędną odpowiedź, pozostałe zakreślić poprawne).
Razem widać, że zdać egzamin można tylko w opisanych 11 wypadkach.
Możliwości udzielenia odpowiedzi na 10 pytań jest 2
10 = 1024, a ponieważ nie wiemy jakie są
poprawne, musimy założyć, że każda jest jednakowo prawdopodobna.
| | 11 | |
Odpowiedź: Prawdopodobieństwo zdania egzaminu jest równe |
| . |
| | 1024 | |
27 wrz 19:59