Funkcja kwadratowa
Karolina: Narysuj wykres funkcji, znajdź wierzchołek i miejsca zerowe.
f(x)=−2x
2+x+1
Znalazłam miejsca zerowe x
1=1 I x
2=−
12
Aby narysować wykres mam obliczyć p i q?
Bardzo proszę o pomoc.
27 wrz 16:16
Janek191:
Tak
27 wrz 16:17
Kejt: tak musisz mieć wsp. wierzchołka.
do dzieła
27 wrz 16:17
Janek191:
27 wrz 16:18
27 wrz 16:19
Karolina: Ok. Wyszło mi p=−14i q=98. To jest dobrze, bo jakieś małe te wyniki? Jak mam
narysować ten wykres?
27 wrz 16:25
Karolina: Dzięki za wykres, dopiero zobaczyłam
27 wrz 16:25