Rozwiąż nierównośc
Max: Rozwiąż nierównośc:
0,52x2−x ≥ 1
27 wrz 15:49
Kejt:
1 = 0,50
teraz porównaj wykładniki..
27 wrz 15:50
Max: Jak mogłem na to nie wpaść! Dzięki!
27 wrz 15:50
Max: Obliczyłem wszystko z tym, że gdzieś wkradł mi się błąd x1= −0,5
x2= 1
A w odpowiedziach wynik prawidłowy to (−0,5 i 0) Co zrobiłem źle?
27 wrz 16:08
Max: Obliczyłem wszystko z tym, że gdzieś wkradł mi się błąd x1= −0,5
x2= 1
A w odpowiedziach wynik prawidłowy to (−0,5 i 0) Co zrobiłem źle?
27 wrz 16:08
Kejt:
0,52x2 − x ≥ 0,50
2x2 − x ≤ 0
x(2x − 1) ≤ 0
teraz dokończ.
27 wrz 16:11
Max: x≤0 v 2x−1≤0
x≤0 v x≤−0,5
27 wrz 16:23
Max: x≤0 v 2x−1≤0
x≤0 v x≤−0,5
27 wrz 16:23
Max: 0,5 bez minusa
27 wrz 16:26
Kejt:
2x−1≤0
2x≤0,5
skąd ten −?

a tak btw. to na początek liczysz miejsca zerowe, czyli x = 0 i x = 0,5
a potem zaznaczasz na wykresie i sprawdzasz w jakich przedziałach funkcja jest nad/pod osią OX.
27 wrz 16:27