kombinatoryka
ROT: Na ile sposobów można n kul rozmieścić w n pudełkach tak, żeby dokładnie dwa pudełka zostały
puste? Załóż, że n ≥ 3 oraz zarówno kule jak i pudełka są między sobą rozróżnialne.
27 wrz 15:39
ROT: odświeżam
27 wrz 16:54
marek: sprobuj rozbic n 2 przypadki
1. w jednym pudelku 3 kule w dwoch ani jednej w pozostalych po jednej
2.w dwoch pudelkach po dwie kule w dwoch ani jednej w pozostalych po jednej
27 wrz 17:50
marek: na 2 przypadki*
27 wrz 17:50
ROT: Próbowałem, ale nie mogę tego ruszyć

Proszę o napisanie rozumowania, może wtedy coś ogarnę.
27 wrz 22:44
PW:
(x
1, x
2,...,{x
k,x
k+1,x
k+2},x
k+3, ..., x
n−2)
− taki ciąg jest modelem matematycznym rozmieszczenia n kul w n−2 pudełkach w ten sposób, że
w każdym pudełku jest 1 kula, z wyjątkiem jednego pudełka, w którym są 3 kule. Przestawianie
między sobą 3 kul zajmujących jedno pudełko nie ma znaczenia, kule te stanowią 3−elementowy
zbiór, nie ciąg. Wobec tego liczba rozmieszczeń jest równa (n−3)! − możemy przemieszczać
między sobą (n−3) elementy, z których jeden jest 3−elementowym zbiorem, a pozostałe −
pojedynczymi kulami.
| | | |
Wybrać 3 kule możemy na | sposobów, wobec tego rozmieszczeń tego typu jest |
| | |
Należy również uwzględnić, że (n−2) pudełka przeznaczone do zapełnienia można wybrać na
| | | | | |
| = | sposobów, a więc sposobów opisanych przez marka pod nrem 1 jest |
| | | |
A teraz serwer przestaje działać, więc muszę przerwać.
28 wrz 00:04
PW: Od razu poprawiam: w pierwszym wierszu numeracja kul do n, a nie do n−2. Oczywiście przestawień
jest (n−2)!, a nie (n−3)! Mamy (n−3) pojedynczych kul i jeden zbiór 3−elementowy, zatem
permutujemy (n−2) elementy. Tak pośpiech działa, że się diabeł cieszy. O 24:00 ma być
wyłączony serwer, a ja nie umiem działać w pośpiechu.
28 wrz 00:10
ROT: Mógłbyś dokończyć na spokojnie?
28 wrz 16:36
PW: 2. przypadek
marka
| | | |
Na | sposobów wybieramy tak jak poprzednio 2 pudełka, które mają być puste. |
| | |
Wybieramy 4 kule, które mają być rozmieszczone po dwie w dwóch pudełkach − można to zrobić na
| | | | | |
sposobów. | − bo wybieramy 4 kule spośród n; | − bo wybieramy 2 z nich do |
| | | |
pierwszego podzbioru (drugi "wybiera się automatycznie"); dzielimy przez 2, bo przy takim
sposobie liczenia uwzględnilibyśmy kolejność podzbiorów, a tego nie chcemy − chcemy tylko
podzielić 4 kule na dwa podzbiory na wszelkie sposoby.
Modelem matematycznym rozmieszczenia w tym wypadku będzie ciąg złożony z (n−2) elementów, z
których dwa są 2−elementowymi zbiorami, a pozostałe to (n−4) pojedyncze kule. Wobec tego
rozmieszczenia kul w rozpatrywanym przypadku można dokonać na
sposobów.
Odp. Wszystkich sposobów rozmieszczenia n kul w n pudełkach − takich, w których dokładnie 2
pudełka są puste − jest
| | | | | | | | n! | | | | | |
| (n−2)!( | + 3 | ) = |
| ( | + 3 | ). |
| | | | | 2 | | | |
Ciekawy jestem − masz jakąś odpowiedź?
28 wrz 17:32
28 wrz 18:01
PW: Wyniki są identyczne, trzeba trochę poprzekształcać.
28 wrz 18:11
Kacper: PW mogę się zapisać na korki z kombinatoryki?
28 wrz 18:12
ROT: OK, dzięki za pomoc
28 wrz 18:14
PW: Kacper, dziękuję za miłe słowa. Powiem w tajemnicy, że wiele rzeczy wymyśliłem stojąc przy
tablicy. Tak było np. z rozmieszczeniami ludzi przy okrągłym stole. Sam dla siebie umiałem
policzyć, ale wytłumaczyć to klasie − to było dopiero wyzwanie, wymuszające taką gadatliwość
jaką widziałeś wyżej

.
28 wrz 18:20
Kacper: Mam nadzieję, że kiedyś też będę umiał choćby mały procent tego co Ty

Rzeczywiście człowiek najwięcej się uczy, jeśli ma nauczyć kogoś innego
28 wrz 18:24
Mila:
1) Dla n=3 mamy 3 mozliwości i koniec.
2) Dla n≥4 mamy tak jak napisałeś 17:32.
28 wrz 19:10
PW: Masz rację jak zwykle

. Dla n=3 wzór z 17:32 nie da się zastosować, ten z 18:01 też
zresztą nie. Złapali mnie, raz przeczytałem zadanie, a później w miarę pisania treść się
przesuwa do góry!
A na uczniów zrzędziłem:
− Obliczyłeś? − Sprawdź, czy wynik jest sensowny.
28 wrz 19:40
Mila:
PW, ja od dawna zastanawiałam się nad tym zadaniem .
Musimy rozbic na dwa przypadki.
Nie będę dołączać swojego rozwiązania. Losowałam 4 kule i rozpatrywałam też losowanie 2 kul z n
a potem 2 z (n−2).
Chciałam mieć jeden wzór pasujący do wszystkich przypadków.
Cały czas myslałam, że źle i czekałam na Twoje rozwiązanie.
Dopiero dzisiaj wpadłam, że przecież dla n=3 jesli dwie komórki puste, to nie ma co rozważać
innej sytuacji. Zaćmienie umysłu.

dla Ciebie.
28 wrz 20:16