znajdź x i y
schuyler14788: x2 + y2 = 65 a xy = 28
W jaki sposób mam znaleźć x i y?
27 wrz 15:34
xyz: x= 28/y
i podstaw do pierwszego rownania
27 wrz 15:35
Kejt:
x2 + y2 = (x + y)2 − 2xy
(x + y)2 − 2xy = 65
(x + y)2 − 2 * 28 = 65
(x + y)2 = 9
x + y = 3 // opcję x + y = −3 wkluczam ponieważ iloczyn tych liczb musi wynieść 28(więc obie
mają być dodatnie, lub obie ujemne.. dla obu ujemnych jest niemożliwe by ich suma dała −3 a
iloczyn 28)
więc masz:
x + y = 3
xy = 28
próbuj dalej sam.
27 wrz 15:40
Kejt: poprawka... tam powinno być 65 + 56 nie −56, zaraz wrzucę poprawione
27 wrz 15:42
pigor: ..., graficznie to 4 punkty przecięcia się okręgu i hiperboli
symetryczne względem O=(0,0), a analitycznie np. tak :
x2+y2=65 i xy=28 ⇔ x
2+y
2=65 i 2xy=56 /+ stronami ⇔
⇔ (x+y)
2=121 i xy=28 ⇔ |x+y|=11 i xy=4*7 ⇔
⇔ (x+y= −11 i xy=4*7) v (x+y=11 i xy=4*7) stąd i nieco sprytu ⇔
⇔
(x,y)= (−4,−7) v
(x,y)=(−7,−4) v
(x,y)=(4,7) v
(x,y)=(7,4) .
27 wrz 15:44
Kejt:
(x + y)2 − 56 = 65
(x + y)2 = 121
x + y = 11 v x + y = −11
zatem mamy dwa układy:
x + y = −11 x + y = 11
xy = 28 v xy = 28
teraz powinno być ok.
27 wrz 15:46
schuyler14788: x2 + y2 = (x + y)2 − 2xy
nie rozumiem skąd się to wzięło
27 wrz 16:08
Kacper: (x+y)2−2xy − policz to i się dowiesz
27 wrz 16:12
Kejt:
to taki "trik":
(x + y)2 = x2 + 2xy + y2
więc jeśli chcemy uzyskać x2 + y2 to trzeba od (x+y)2 odjąć 2xy
27 wrz 16:12
pigor: ..., no i dobrze nie, to nie
27 wrz 16:16