nierownosci logarytmiczne
skamander: | | x+1 | |
log2(x−1)−log2(x+1)+log |
| 2>0 |
| | x−1 | |
D=(−
∞,−1)u(1,
∞)
27 wrz 14:34
skamander: ....
27 wrz 14:50
Ajtek:
(1;∞)
27 wrz 14:54
skamander: moj bląd D=(1,∞)
jak moge to dalej przeksztalcic?
27 wrz 14:57
skamander: jakieś wskazówki?
27 wrz 15:42
Kejt: jak wygląda trzeci logarytm? czym jest ta 2?
27 wrz 15:48
27 wrz 15:51
Kejt:
może tak?
| | x−1 | |
log2 |
| + log(x+1)/(x−1)2 > 0 |
| | x+1 | |
| | x−1 | |
i teraz podstawienie t = log2 |
| |
| | x+1 | |
(pamiętaj przy przemnażaniu równania, że t może być mniejsze od zera.)
dało coś?
27 wrz 16:04
skamander: wyszło dzięki za pomoc
27 wrz 16:22
Kejt:
27 wrz 16:29