ciągi
RM: Wykaż, że jeżeli suma 4 początkowych wyrazów malejącego ciągu geo jest 9 razy większa od sumy
kolejnych 4 wyrazów to iloraz tego ciągu jest równy {u}√3{3}
I tyle mam...
9a1+a1*q+a1*q2+a1*q3=a1*q4+a1*q5+a1*q6+a1*q7
9a1(1+q+q2+q3)=a1(q4*q+*q6+q7)
27 wrz 14:07
===: i skracaj−
27 wrz 14:18
RM: Po skróceniu wyszło mi coś takiego i nie wiem co teraz zrobić...
32a1/q3+q6+q7
27 wrz 14:30
===:
9a1(1+q+q2+q3)=a1q4(1+q+q2+g3)
q4=
27 wrz 14:33
RM: q4=9?
Najpierw podzieliłem nawiasy, aby się skróciły, a potem a1. Ale wynik wciąż nie wychodzi.
27 wrz 14:48
Tadeusz:
... bo 9 jest w podstawowym równaniu nie z tej strony−
27 wrz 16:40
Tadeusz:
to a1(1+q+q2+q3)=9a1q4(1+q+q2+q3)
27 wrz 16:42