matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne
Monika:
Co zrobilam źle że mi wynik nie wychodzi
3x
2
3x(x+3)
2(x
2
−x−12)
+
=
+
=
x
2
−x−12
x+3
(x+3)(x
2
−x−12)
(x+3)(x
2
−x−12)
3x
2
+9x+2x
2
−2x−24
= ... i dalej to już mi same głupoty wychodzą bo
x
3
−x
2
−12x+3x
2
−3x−36
nie zgadza się z wynikiem który znajduje się w podręczniku...
27 wrz 13:47
RM:
Po co tak motać? x
2
−x−12 = (x−4)(x+3) Teraz spróbuj.
27 wrz 13:49
Monika:
Wyszło! Dziękuję.
27 wrz 13:57
RM:
Proszę.
27 wrz 13:57