zapis dziesiętny
Olgaaa: Uzasadnij, że liczba 22015 w zapisie dziesiętnym ma co najmniej 605 cyfr.
27 wrz 13:41
Andrzej: Liczba naturalna ma tyle cyfr, ile jest równy jej logarytm dziesiętny z zaokrągleniem do
całości w górę, a jeżeli ten logarytm jest całkowity to dodaje się 1.
Np. : log 100 = 2, dodaję 1 i wychodzi 3
log 1000 = 3, dodaję 1 i wychodzi 4
Liczby między 100 a 1000 będą miały logarytmy równe 2 z kawałkiem, zaokrągla się do 3.
log 22015 = (wzór na logarytm potęgi) 2015 log 2 ≈ 607 ( w zależności od dokładności użytego
przybliżenia logarytmu z 2 można otrzymać 605 lub 606), ja użyłem przybliżenia do 10 miejsca
po przecinku. Wartość logarytmu bierze się z tablic.
27 wrz 14:19