Wielomian
Majk: Znajdź pierwiastki wielomianu i określ ich krotność:
W(x) = (x+1)5 + (x+1)4
Nie wiem o co chodzi w tym przykładzie, bo mi wychodzi 9−krotny pierwiastek 1 a w odpowiedziach
jest podane jednokrotne −2 i czterokrotne −1.
27 wrz 13:32
help: pokaż jak liczysz ?
27 wrz 13:34
Majk: Teoretycznie to nic nie liczę tylko sobie robię strzałkę od każdego nawiasu i piszę pod
strzałką −1. Z racji tego, że w pierwszym nawiasie mam tego 5, a w drugim 4, to wychodzi mi
dziewięc minus jedynek.
27 wrz 13:37
RM: W(x) = (x+1)4(x+1)(x+1)4 = (x+1)4(x+1+1) = (x+1)4 + (x+2)
27 wrz 13:39
help: wyciągasz przed nawias (x+1)4
W(X)= (x+1)4(x+1+1)=(x+1)4(x+2)
27 wrz 13:39