Ciąg arytmetyczny
Lawenderrr: Znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego:
a4=0
a5−a3=−2
i mam takie pytanie, bo już policzyłam to zadanie. Mianowicie, końcowy wynik to an=4−n. Czy
jest prawidłowy? Bo przecież nie mam danych ile jest wyrazów ciągu, więc n musi zostać
niewiadomą prawda?
27 wrz 13:24
john2: Tak. Wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu powinien mieć jakieś n. Dlatego "ogólny",
bo nie na jakiś konkretny wyraz, tylko na dowolny wyraz.
27 wrz 14:57
Lawenderrr: Dziękuję
27 wrz 15:02
Dziadek Mróz:
a4 = a1 + 3r = 0
a5 − a3 = a4 + r − (a4 − r) = a4 + r − a4 + r = 2r = −2
r = −1
a1 + 3(−1) = 0
a1 − 3 = 0
a1 = 3
an = a1 + (n − 1)r
an = 3 − (n − 1)
an = 4 − n
27 wrz 15:02