WYRAŻENIA WYMIERNE.
Monika: WYKONAJ DZIAŁANIE I WYNIK PRZEDSTAW W JAK NAJPROSTSZEJ POSTACI:
| 4x2 + 1 | | 1−5x | |
| + |
| |
| (x+1)(x−3) | | x−3 | |
Proszę o pomoc bo już dłuższy czas nad tym działaniem siedzę i nie wychodzi mi
27 wrz 13:22
RM: Sprowadź do wspólnego mianownika oba ułamki − drugi pomnóż przez (x+1).
27 wrz 13:23
Monika:
to wiem
27 wrz 13:26
asdf:
| 1−5x | | (1−5x)(x+1) | |
| = |
| |
| x−3 | | (x−3)(x+1) | |
27 wrz 13:26
RM: I teraz rozwiąż działanie − w tym, co napisał/a "asdf" pomnóż nawias przez nawias.
27 wrz 13:27
===:
| 4x2+1+(1−5x)(x+1) | | 4x2+1+x+1−5x2−5x | | −x2−4x+2 | |
| = |
| = |
| = |
| (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | |
... chyba że coś pokręcone ...
27 wrz 13:30
Monika: Dziękuję za pomoc !
27 wrz 13:33