rownanie
logarytmy: 2log
x3*log
3x3=log
9√x3
D=(0,
∞)\{1, 1/3, 81}
| | 1 | | 1 | |
2logx3=logx9= |
| = |
| |
| | log9x | | 0,5log3x | |
| | 1 | | 1 | |
log3x3= |
| = |
| |
| | log33x | | 1+log3x | |
| | 1 | |
log9√x3= |
| i nie wiem co dalej z tą postacią |
| | log39√x | |
27 wrz 13:16
help: pomoże ktoś, bo nie wiem co z tym zrobić
27 wrz 13:37
logarytm: ...
27 wrz 14:09
john2: Popraw dziedzinę. Myślę, że może tak:
2log
x3 * log
3x3 = log
9√x3
| 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log3x | | log33x | | log39√x | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log3x | | 1 + log3x | | | |
Zrób podstawieni
log
3x = t
sprowadź do wspólnego mianownika, powinno wyjść.
27 wrz 16:34
Kacper: Co wyjść?
27 wrz 16:37
john2: t = 2 lub t = −2
27 wrz 16:38
john2: a więc x = 9 lub − 1/9, nie wiem czy ten sposób jest poprawny, ale w wolframie wyszło
27 wrz 16:41
john2: poprawka x = 9 lub x = 1/9
27 wrz 16:41
pigor: ..., a więc np. tak :
2logx3* log3x3= log9√x3 i
x∊ R+\ {1} ⇒
| | 2 | | 1 | | 1 | |
⇒ |
| * |
| = |
| i x≠1 i 3x≠1 i 9√x≠1 ⇒ |
| | log3x | | log33x | | log39√x | |
⇒ log
3x* log
33x=2log
39
√x i
x≠ 13 i
√x≠
19 ⇒
⇒ log
3x(1+log
3x)= 4+log
3x i
x≠ 181 ⇒
⇒ log
32x= 4 ⇔ |log
3x|= 2 ⇒ log
3x= −2 v log
3x= 2 ⇒
⇒ x=
19 v x= 9, czyli
x∊{19,9} − szukany zbiór rozwiązań . ...
27 wrz 17:00