matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Bursztyn:
Wielomiany Rozwiąż równanie x do potęgi 5 − 2x do potęgi 3=0
27 wrz 13:14
RM:
Spróbuj schematem Hornera
27 wrz 13:14
ICSP:
x
5
− 2x
3
= 0 x
3
(x
2
− 2) = 0 x
3
(x −
√
2
)(x +
√
2
) = 0 x = 0 v x =
√
2
v x = −
√
2
27 wrz 13:17