Zadania z ciągów
RM: Cześć! Mam do zrobienia dwa zadania z ciągów, niezbyt mam pojęcie od czego zacząć ich
rozwiązywanie, więc jeśli ktoś by mi pomógł byłbym wdzięczny!
1) Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość:
a) s3n = 3(S2n−Sn)
b) Sn+3 − Sn = 3(Sn+2−Sn+1 )
2) Suma k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 3, a suma 2k początkowych wyr.
równa się 18. Oblicz sume 3k początkowych wyrazów.
27 wrz 12:48
RM: Up.
27 wrz 13:29
ICSP: w czym jest problem ?
27 wrz 13:44
RM: Pierwszy przykład "a" udało mi się zrobić, z kolei z "b" zamotałem się w wzorami na sumę.
Jeśli chodzi o drugie nie wiem jak je "ugryźć".
27 wrz 13:45
ICSP: pogubiłeś to znaczy nie potrafisz ich rozpisać, czy w przekształceniach się gubisz ?
27 wrz 14:06
RM: To pierwsze.
27 wrz 14:07
ICSP: | | a1 + an+3 | | a1 + a1 + (n + 3 − 1)r | |
Sn+3 = |
| * (n+3) = |
| * (n+3) = |
| | 2 | | 2 | |
27 wrz 14:09
RM: Wyszło mi coś takiego.
(n+3)n (2a1+(n+2)r−2a1+n−1)r / 2)
27 wrz 14:49