ciagi zadania
pls: oblicz iloraz monotonicznego ciagu geom.
a4=a3+8
a1+a2+a3=14
a1=8
8+a2+a3=14
a2+a3=6
4q2+4q−6=0
i wyszlo z równania kwadratowego q1=3/2 i q2=1/2
ale nie zgadza sie z odpowiedziami, co robie nie tak?
27 wrz 12:33
john2: Jaka jest odpowiedź?
27 wrz 15:06
jakubs: a
1+3r=a
1+2r+8
r=8≠a
1
27 wrz 15:15
RM: q=2
27 wrz 15:19
RM: jakubs czemu r skoro to ciąg geometryczny? Nie powinniśmy pracować na q?
27 wrz 15:22
jakubs: Soory, źle przeczytałem treść zadania. Wybacz

a
1*q
3=a
1*q
2+8
a
1*q
2(q−1)=8
Według mnie to nadal nie jest a
1.
27 wrz 15:27
jakubs:
a1*q2(q−1)=8
a1(1+q+q2)=14
Z tego układu, wyjdzie q=2
27 wrz 15:32