zadanie z ciągow
pls: suma trzech początkowych wyrazow rosnącego ciągu geometrycznego jest równa sumie odwrotności
tych wyrazów. oblicz te wyrazy jesli szósty wyraz ciągu jest równy 16
i ja mam tyle a dalej sie pogubilem
a1+a2+a3=1/a1 + 1/a2 + 1/a3
a6 = 16
a1 + a1 * q + a1 * q2 = 1/a1 + 1/a1*q + 1/a1*q2
a1(1+q+q2)=q2/a1*q2 + q/a1+q2 + 1/a1+q2
i dalej probowalem skracac to mi nic nie wychodzilo
27 wrz 11:49
ICSP: jeżeli w ciągu geometrycznym :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 + a2 + a3 = |
| + |
| + |
| |
| | a1 | | a2 | | a3 | |
to
a
2 = 1
27 wrz 12:01
pls: a dlaczego?
27 wrz 12:02
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 − |
| + a2 − |
| + a3 − |
| = 0 |
| | a3 | | a2 | | a1 | |
Teraz myśl jak to dalej przekształcić.
27 wrz 12:10
ICSP: poprawię: a2 = ± 1
27 wrz 12:10
pls: okey mam, dziekuje
27 wrz 12:27
ICSP: a wyglądało tak strasznie
27 wrz 12:32
pls: czasem wystarczy wskazac to co oczywiste a czego sie nie zauwaza i potem idzie z gorki...
dzieki raz jeszcze
27 wrz 12:33