rownanie
logarytmy: logx10+2log10x10−3log100x10=0
D=(0,∞)\{1/10, 1,100}
27 wrz 11:47
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
2 log10x 10 = log10x 100 = |
| = |
| |
| | log100 10 x | | 0,5 log10 10 x | |
| | 1 | | 1 | |
3 log100x 10 = log100x 1000 = |
| = |
| |
| | log1000 100x | | 13 log10 100x | |
27 wrz 11:58
logarytmy: potem jak to przyrównam to sprowadzić do wspolnego mianownika czy takie dzialanie nic nie
wprowadzi?
27 wrz 12:06
Janek191:
Zapisz jeszcze
log10 10 x = log10 10 + log10 x = 1 + log10 x
log10 100 x = log10 ( 100*x} = log10 100 + log10 x = 2 + log10 x
podstawienie
log10 x = log x = t
27 wrz 12:12