Rozłóż na czynniki
Oleńka: Rozłóż na czynniki
16− x4
11 lis 13:13
m.: Wykorzystamy tutaj wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
16 − x4 = (4)2 − (x2)2 = (4 − x2)(4 + x2) = (2 − x)(2 + x)(4 + x2)
dla wielomianu 4 + x2, Δ jest zawsze większa od zera, a więc nie da się tego wielomianu
rozłożyć na prostsze czynniki
11 lis 13:23
m.: *korekta:
dla wielomianu 4 + x2, Δ jest zawsze mniejsza od zera[...]
11 lis 13:24
miki: x3−7x2−4x+28
14 gru 16:54
Hajtowy:
miki 
x(x
2−4)−7(x
2−4)=0
(x−7)(x
2−4)=0
(x−7)(x+2)(x−2)=0
14 gru 16:59