.
Majk: Punktom A i B, leżącym na osi liczbowej, odpowiadają liczby 3m−4 i m2−m, gdzie m jest pewną
liczbą rzeczywistą. Wyraź odległość punktów A i B w zależności od wartości m.
Proszę o rozwiązanie i jak robić tego typu zadania bo nie wiem jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
27 wrz 11:22
===:
przecież znasz wzór na odległość punktów
do dzieła−
27 wrz 11:24
Janek191:
A = ( 3 m − 4; 0) B = ( m2 − m ; 0)
I A B I = I m2 − m −( 3 m − 4) I = I m2 − 4 m + 4 I = I ( m − 2)2 I
27 wrz 11:26
Majk: I tyle wystarczy czy trzeba coś jeszcze rysować albo coś innego?
27 wrz 14:30
Janek191:
27 wrz 16:16