Dla jakich wartości parametru m równanie opisuje okrąg:
Mary : A) x2 + y2 − 4 + m2 = 0
B) x2 + y2 − 2x + 4y + m = 0
27 wrz 11:06
Kacper: zwiń do równania okręgu
27 wrz 11:07
Mary : a tak dokładniej? bo równania z parametrami to dla mnie jakaś czarna magia
27 wrz 11:10
Kacper: (x−a)2+(y−a)2=r2 − równanie okregu
27 wrz 11:24
===:
... i wystarczy, że zaważysz co r
2 .... czyli >0 −
27 wrz 11:29
Janek191:
a) x
2 + y
2 − 4 + m
2 = 0
( x − 0)
2 + ( y − 0)
2 = 4 − m
2 = r
2
więc
4 − m
2 > 0
dokończ
27 wrz 11:38
Mary: Dzięki wielkie za pomoc
27 wrz 13:13