.
k.: Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x) =
12x +1 względem początku
układu
współrzędnych. Wyznacz wzór funkcji g. Naszkicuj wykresy obu funkcji i odczytaj rozwiązanie
układu
nierówności:
27 wrz 10:53
k.: ktoś wie jak to rozwiązać?
27 wrz 11:06
Janek191:

f(x) = 0,5 x + 1
f(0) = 1 więc A = ( 0; 1)
f(2) = 2 więc B = ( 2; 2)
Symetria środkowa względem O = ( 0; 0)
x ' = − x
y ' = − y
więc
A' = ( 0 ; − 1) B ' = ( − 2; − 2)
Prosta A' B '
y = a x + b
− 1= a*0 + b ⇒ b = − 1
− 2 = a*(−2) − 1 ⇒ − 2 a = − 1 ⇒ a = 0,5
y = 0,5 x − 1
czyli
g(x) = 0,5 x − 1
=============
f(x) ≤ 3
g(x) ≥ − 2
−−−−−−−−−
x ≤ 4
x ≥ − 2
−−−−−−−
x ∊ < − 2; 4 >
============
27 wrz 11:13
k.: dzięki
27 wrz 11:21