ROZWIĄŻ RÓWNANIE
eeemakarena: POMOCY! ROZWIĄŻ RÓWNANIE
(24x+2 − 20*22x+1 + 64)(3x−4+24*31/2x−2−81)=0
5*3|10−2x|−503*3|5−x|=−5
27 wrz 10:39
===:
2
2x+1=a gdzie a>0
3
x/2−2=b gdzie b>0
(a
2−20a+64)(b
2+24b−81)=0 itd −
27 wrz 10:43
===:
w drugim
3
|x−5|=a gdzie a>0
5a
2−50a/3+5=0
3a
2−10a+3=0 itd −
27 wrz 10:50
eeemakarena: wszystko w pierwszym musze wymnozyc po kolei? to drugie juz zrobilam, dzieki
27 wrz 11:13
Janek191:
( a2 − 20 a + 64)*( b2 + 24 b − 81 ) = 0 ⇔ a2 − 20 a + 64 = 0 lub b2 + 24 b − 81 = 0
27 wrz 11:17