.
Kasia.: Funkcja f(x)=m(m−3)x + 8m − 8 przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów większych od 4.
Oblicz m.
27 wrz 09:47
Kasia: ...
27 wrz 10:47
===:
... przeanalizuj równanie kierunkowe prostej −
27 wrz 10:51
===:

... to jest twoja prosta ... wiesz dlaczego? −
27 wrz 10:53
Kasia: nie ..
27 wrz 10:54
===:
w równaniu kierunkowym prostej
y=ax+b b wyznacza punkt przecięcia osi 0y ... w Twoim przypadku 8m−8
czyli skopałem bo nie zauważyłem tego 8m 
!
27 wrz 10:57
===:
ale na pewno
f(4)=0 i m(m−3)>0
f(4)=4m(m−3)+8m−8=0 to już dla Ciebie
4m2−4m−8=0
m2−m−2=0 i część wspólna
Δ=9
m1=−1
m2= 2
27 wrz 11:06
===:

... i jak widzisz m
1 ....OK
m
2 ... nie wchodzi
27 wrz 11:10
Kasia: już wszystko rozumiem, wielkie dzięki
27 wrz 11:15
===: −
27 wrz 11:18