Prawdopodobienstwo calkowite
gad: W trzech urnach znajdują się kule białe, czerwone i zielone. W tabeli podano, ile
poszczególnych kul znajduje się w urnach. Rzucamy raz kostka: jeżeli wypadnie parzysta liczba
oczek, to losujemy kulę z urny 1, jeśli wypadnie 5 oczek z urny 2. W pozostałych przypadkach
z urny 3 Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
ur1 ur2 ur3
biale 4 6 9
czerwone 2 2 8
zielone 4 2 3
prosze o pomoc probowalem to zrobic , wychodzi mi jedynie opracowanie prawdopodobienstwa przy
rzucie kostka b1=1/2 b2=1/6 b3=1/3
27 wrz 09:18
Janek191:
| | 1 | | 4 | | 1 | | 6 | | 2 | | 9 | |
P ( B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 10 | | 6 | | 10 | | 6 | | 20 | |
27 wrz 11:48
gad: wielkie dziekii
27 wrz 12:04