logarytmy
Olgaaa: Wiemy, że log203=a oraz log205=b. Uzasadnij, że log308=3(1−a−b)
26 wrz 23:57
Kejt: coś sama próbowałaś?
26 wrz 23:58
Olgaaa: zaczęłam 3(1−a−b)=3(1−log203−log205)=3(log2020−log203−log205)
=3(log20(20:3:5)=3 (log2043)=log20649
log30 8 = log208log2030
log3023=3log302
27 wrz 00:04
Kejt: w drugiej linijce jest błąd.. 33 ≠ 9
27 wrz 00:05
Olgaaa: to może ktoś pomoże?
27 wrz 00:57
Kejt: jesteś pewna, że dobrze to przepisałaś?
3*(1 − log203 − log205) ≈0,288
log308 ≈ 0,611
27 wrz 01:01
Olgaaa: W 100% pewna
27 wrz 10:44
Olgaaa: ...
27 wrz 12:02
Kejt: W takim razie w zadaniu jest błąd, albo ja nie umiem korzystać z kalkulatora... 0,611 ≠ 0,288
tego się nie da udowodnić.
27 wrz 15:02
Blue: Czyżby zbiór AKSJOMATU , Olga?^^
27 wrz 15:07