granica niewłaściwa ?
Lukas:
Korzystając z twierdzenia o granicach niewłaściwych ciągów obliczyć granice
O to chodzi ?
26 wrz 22:20
Lukas:
up ?
26 wrz 22:45
Mila:
W drugiej linijce w liczniku ma być wyłączone n2.
26 wrz 22:48
Lukas:
Ale to jest na pewno to twierdzenie ?
Ja ten przykład mogę zrobić w pamięci po w liczniku mam większą potęgę niż w mianowniku..
Dziękuję.
26 wrz 22:55
bezendu:
Mila spojrzysz do mojego tematu ?
26 wrz 23:03
Lukas:
Zbadać, czy od pewnego miejsca są monotoniczne ciągi ?
26 wrz 23:48
Lukas:
27 wrz 00:12
Mila:
an+1−an i badasz znak , wtedy ustalasz czy od pewnego n ciąg jest malejący albo rosnący
27 wrz 00:34
Lukas:
| n+1 | | n | | (n+1)(n2+1)−n(n2+2n+2) | |
| − |
| = |
| = |
| n2+2n+2 | | n2+1 | | (n2+1)(n2+2n+1) | |
| | n2−n−1 | |
= |
| ? |
| | (n2+1)(n2+2n+2) | |
27 wrz 00:51
Kejt: jak dla mnie to się w znakach walnąłeś..
27 wrz 00:58
Lukas:
| n3+n2+n+1−(n3+2n2+2n | |
| = |
| (n2+1)(n2+2n+2) | |
| | −n2−n+1 | |
= |
| |
| | (n2+1)(n2+2n+2) | |
27 wrz 01:01
Kejt: szczerze to nie pamiętam jak to się robiło.. ale skoro masz badać znak(wypowiedź Mili)... to
przyrównaj do zera?
27 wrz 01:04
Maslanek: Zauważ, że mianownik jest większy od zera

Wystarczy, więc zbadać nierówność, np. kiedy a
n+1−a
n>0, czyli inaczej −n
2−n+1>0
27 wrz 10:33
Maslanek: Może to być nawet nierówność słaba (w końcu też będzie monotoniczny − niemalejący)
27 wrz 10:34
Lukas: ?
27 wrz 17:08
Mila:
Mianownik jest dodatni dla n∊N
+
Wystarczy sprawdzić znak licznika
Licznik : −n
2−n+1
ciąg może być malejący, bo mianownik szybciej rośnie niż licznik, to badam kiedy
−n
2−n+1<0
Δ=1+4=5
| | 1−√5 | | −1+√5 | | −1−√5 | |
n1= |
| = |
| >0 lub n2= |
| <0 |
| | −2 | | 2 | | 2 | |
dla n≥1 ciąg jest malejący, czyli dla n∊N
+
27 wrz 17:27
Lukas:
A co jeśli licznik i mianownik byłby ujemne ewentaulnie mianownik ujemny licznik dodatni ?
27 wrz 18:51
Lukas: ?
27 wrz 19:30
Mila:
Normalnie badasz znak wyrażenia, możesz napisać <0 , albo >0 i zobaczysz jaki jest wynik.
Pisz następne przykłady z monotonicznością, to będziemy reagować w zależności od sytuacji.
27 wrz 19:33
Lukas:
| | (n+1)! | | n! | |
an+1−an= |
| − |
| |
| | 10n*10 | | 10n | |
| | (n+1)!−10n! | | n!(n+1−10) | | n!(n−9) | |
= |
| = |
| = |
| ? |
| | 10n*10 | | 10n*10 | | 10n*10 | |
27 wrz 19:40
Lukas:
I dalej co ?
27 wrz 20:11
Mila:
| n!*(n−9) | |
| >0 ⇔n−9>0⇔n>9 |
| 10n+1 | |
⇔dla n>9 ciąg jest rosnący, to znaczy począwszy od a
10 ciąg rosnący
czyli np. a
10<a
11<a
12...
27 wrz 20:14
Lukas: znowu tylko licznik ?
27 wrz 20:30
Mila:
Lukas, przecież 10n jest dodatnie, to nie wpływa na znak wyrażenia, tak samo n!.
Jeżeli zmienia się n to tylko (n−9) może przyjmować wartości dodatnie i ujemne.
27 wrz 20:34
Lukas:
To kiedy będę badał mianownik ?
27 wrz 20:36
Mila:
Jeśli będziesz miał w mianowniku np. (2n−1)
27 wrz 20:59
Lukas:
A jeśli w liczniku będzie 2n−3 a w mianowniku 2n−1 ?
1.Wiem, że jeśli mianownik dodatni to badamy licznik
2. Jeśli licznik i mianownik ujemny to również licznik ?
3. Jeśli mianownik ujemny a licznik dodatni to badamy ?
27 wrz 21:07
Mila:
Badasz znak wyrażenia algebraicznego, wiadomo jednak, że n∊N
+ i stąd wnioskujesz, że pewne
sumy są dodatnie i ułatwiasz sobie zadanie.
| n−7 | |
| >0 wiesz , że mianownik nie wpływa na znak całego wyrażenia to mamy⇔ |
| 8 | |
n−7>0 i wystarczy
Itp.
27 wrz 21:13
Lukas:
Chyba się nie rozumiemy.
| | 3n−2 | |
Mam już po przekształceniu np |
| co badam licznik czy mianownik ? |
| | n−1 | |
27 wrz 21:21
Eta:
Hej
Lukas 
Rozwiązujesz tak jak każdą nierówność wymierną , ale dla n∊N+
równoważna postać iloczynowa (n−1)(3n−2)>0 ⇒ ........ i n∊N+
27 wrz 21:30
Mila:
Napisałam badasz znak całego wyrażenia.
Cześć Eta, witam miło.
27 wrz 21:35
Lukas:
(3n−2)(n−1)>0
to proste ale np Mila w przykładzie wyżej badała tylko licznik i nie wprowadzała do postaci
iloczynowej ? Czemu tak ?
27 wrz 21:40
krokus:
dla n∊N+ i n>1 mianownik n−1>0 i licznik 3n−2>0
27 wrz 22:08
Eta:
27 wrz 22:08
Lukas:
Eh dziękuję.
27 wrz 22:10
krokus:
27 wrz 22:11