W jakich punktach wykres podanej funkcji przecina osie układu współrzędnych?
Magda14788: W jakich punktach wykres podanej funkcji przecina osie układu współrzędnych? Naszkicuj ten
wykres.
f(x) = 1/ 5(x−1) + 0,2
Wiem, że asymptota x= 1 i asymptota y= 0,2
W odpowiedzi do zadania jest napisane, że punkt ( 0,0 ) jest punktem przecięcia wykresu z
osiami układu współrzędnych. Nie rozumiem dlaczego ( 0,0 ). Czy mógłby ktoś to jasno i
klarownie wytłumaczyć? Może być graficznie. Z góry dziękuję ;>
26 wrz 22:03
kobra:
| | 1 | |
x=0 to f(0)= |
| +0,2= −0,2+0,2=0 P(0,0) |
| | −5 | |
26 wrz 22:08
Kejt:

tak wygląda graficznie...a algebraicznie:
przecięcie z osią OX => y=0
1 + x − 1 = 0
x = 0
już widać, że punkt (0;0) jakbyś miał wątpliwości to sprawdź przecięcie z osią OY (wtedy x = 0)
| | 1 | |
a poza tym to naucz się zapisywać ułamki... bo to: 1/5(x−1) wygląd jak |
| (x−1) |
| | 5 | |
gdyby nie odpowiedź do zadania to właśnie tak bym to policzyła...
26 wrz 22:11
Kejt: ech.. miała* wygląda*
26 wrz 22:12
Magda14788: czy rysując ten wykres muszę robić tabelkę z y i x? na jakiej podstawie narysowałaś te
hiperbole?
26 wrz 22:50
Kejt: | | 1 | |
jak nie potrzebujesz superdokładnego wykresu to wystarczy przesuwać bazę, czyli wykres |
| |
| | x | |
| 1 | | 1 | |
| => przesuwasz |
| o 1 jednostkę w prawo |
| x−1 | | x | |
+0,2 przesuwasz wykres o 0,2 jednostki w górę.. i tyle.
26 wrz 22:52