| 5n+1 | ||
( | )15n | |
| 5n+2 |
| 1 | ||
(U1+ | )15n | |
| 5n+1 |
| 5n + 1 | 5n + 2 − 1 | ||
= | = rozbij na dwa ułamki | ||
| 5n + 2 | 5n + 2 |
| 5n+1 | ||
lim n→∞ ( | )15n taka granica ? | |
| 5n+2 |
| −1 | ||
(1+ | )15n | |
| 5n+2 |
| −1 | 1 | |||
limn→∞ [(1+ | )5n+2−1]−15n(5n+2)=e−3= | |||
| 5n+2 | e3 |
| 5n+1 | ||
limn→∞( | )15n | |
| 5n+2 |
| 5n+2−1 | ||
limn→∞( | )15n | |
| 5n+2 |
| −1 | ||
limn→∞(1+ | )}15n | |
| 5n+2 |
| −1 | 15n | |||
limn→∞[(1+ | 5n+2] | |||
| 5n+2) | 5n+2 |
| 15n | ||
pewnie chodzi o | , żeby na boku policzyć | |
| 5n+2 |
| 15n | ||
limn−>∞ | ||
| 5n+2 |