Równiania z wartościa bezwzgledna
Dawid: Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym równaniem


Ix+1I=2−Ix−1I
1.x∊(−
∞,−1)
x=−1
czesc wspolna to zbior pusty
2.x∊<−1,1)
0=2
x nalezy do zbioru pustego (sprzecznosc)
3. x∊<1,+
∞)
x=1,5
czecs wspolna x=1,5
Po zestawieniu wszystkich czesci wspolnych otrzymalem ze x = 1,5 ale w odpowiedziach mam ze
x∊<−1,1>
26 wrz 20:57
Dawid: Pomocy
26 wrz 21:13
PW:
|x−1| + |x+1| = 2
− szukamy liczby x, dla której suma odległości od 1 i od −1 jest równa 2.
Wystarczy to narysować na osi liczbowej, żeby zobaczyć rozwiązanie − warunek ten spełnia każda
liczba z przedziału [−1, 1]. Jednocześnie widać, że dla dowolnej liczby spoza tego przedziału
suma tych odległości jest większa niż 2, więc żadna liczba spoza [−1, 1] nie spełnia równania.
A Twój sposób jest logicznie wadliwy − masz znaleźć wszystkie rozwiązania, a bierzesz jakąś
(przypadkową?) liczbę z rozpatrywanego przedziału, podstawiasz ją i:
− gdy spełnia równanie, to uznajesz ją za jedyne rozwiązanie w tym przedziale
− gdy nie spełnia równania, to już wszystkie liczby z badanego przedziału uznajesz za "złe".
Podejrzewam że byłeś źle uczony, niestety.
26 wrz 21:16
Dawid: rozwiazalem tak wiele innych rownan tego typu z dobrymi wynikami
26 wrz 21:20
Dawid: bylem dobrze uczony
26 wrz 21:20
PW: To dlaczego podstawiasz x = 1,5 i wyciągasz z tego dziwny wniosek "część wspólna 1,5"? Byłeś
źle uczony, stwierdzam to z całą odpowiedzialnością jako były nauczyciel.
26 wrz 21:25
26 wrz 21:39
pigor: ..., no właśnie z określenia odległości na osi OX odczytujesz
w mig, że każdy x z przedziału
[−1;1] spełnia daną nierówność,
bo |x+1|=2−|x−1|
⇔ |x+1|+|x−1|=2, a jak chcesz się bawić
przedziałami to np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
masz ich 3 np.: x<−1 v −1≤x ≤1 v x>1,
a więc rozwiązujesz alternatywę (v) 3−ech koniunkcji (układów)
przedziału i danego równania :
[x<−1 i −x−1=2−(−x+1)]
v [−1≤x ≤1 i x+1=2−(−x+1)]
v [x>1 i x+1=2−(x−1) ⇔
⇔ (x<−1 i −x−1=2+x−1)
v (−1≤x ≤1 i x+1=2+x−1)
v (x>1 i x+1=2−x+1) ⇔
⇔ (x<−1 i x= −1)
v (−1≤x ≤1 i 2=2)
v (x>1 i x=1) ⇔
⇔ x∊∅
v −1≤x ≤1
v x∊∅ ⇔
−1≤x ≤1 ⇔
x∊[−1; 1] . ...
26 wrz 21:41
Dawid: a moze ktos poprostu stwierdzic tak jak ja czy liczba pod wartoscie bezwzgledna ma taki sam
znak w aleznosci od przedzialu?
26 wrz 21:49
26 wrz 21:51
pigor: ..., przecież dobrze cię uczyli i takiej bzdetki nie jesteś pewien
26 wrz 21:56
Dawid: no bo gdzie blad popelnilem w tym

nierozumiem dlaczego przedzial a nie 1,5
26 wrz 21:57
PW: Niestety, poza kupą reklam i nakazem akceptacji regulaminu i co tam jeszcze, Twoje 3 MB pliki
(?!) są widoczne tylko w nieczytelnej miniaturce. Na bliższą przyjaźń z tym nie mam ochoty.
26 wrz 22:00
MQ: PW ci wytłumaczył (21:16), pigor ci wyliczył (21:41) − czego ty jeszcze chcesz?
Poczytaj ich argumentację i rozwiązania i pomyśl, a dojdziesz prawdy.
26 wrz 22:04
Adam: PW, nie wiem kto tu był źle uczony, ale na pewno nie Dawid. Jedyne co zrobił, to tylko zamiast
całych obliczeń podał wyniki, które mu wyszły w każdym z przedziałów. A Tobie/Panu radziłbym
się nauczyć myślenia szerszego niż zero−jedynkowe. Dawid popełnił błąd w obliczeniach. Na
zdjęciach moje, wydaje mi się, że poprawne rozwiązanie.
https://imageshack.com/i/iqS3eBNBj
https://imageshack.com/i/ipUGsOaIj
26 wrz 22:20
5-latek: Adam zamiast [pouczac PW powinenes sam wtlumaczyc koledze ze zle byl uczony. ,Albo kolega
sobie sam taka metode wymyslil bo akuratnie trafil na takie przyklady ze mu podpasowaly
wyniki .
tak nie mozna sobie robic jak on . Owszem bierzemy jakas liczbe z danego przedzialu ale tylko
po to zeby wiedziec czy przy opuszczeniu modulu zmienic znak na przeciwny czy nie .
Choby to − czesc wspolna to zbior pusty . Pytanie czego czesc wspolna ? Zeby wyznaczyc czesc
wspolna to nalezy miec conajmniej dwa zbiory (przedzialy) rozwwiazan . Pomijac to ze to jest
rownanie i rozwiazaniem rownania jest konkretna liczba
Moze napisac tak W tym przedziale ....... rownanie nie ma rozwiazan bo wyliczny x nie nalezy
do tego przedzialu
Drugi przedzial
|x+1|= x+1
|x−1|= −x+1=1−x
liczymy x+1=2−(1−x)to x+1=2−1+x czyli 0=0 tozsamosc czyli caly przedzial <−1,1) spelnia to
rownanie
nastepny 3 przedzial
wzial sobie za x=1,5 i co policzyl ? znowu czesc wspolna ? jak czesc wspolna ?
Jak ?
Moze
ale tak dla tego przedzialu |x+1|=x+1 i |x−1|=x−1
wiec x+1=2−x−1 to 2x=0 to x=0
czyli X=0 nie nalezy do tego przedzialu wiec rownanie w tym przedziale nie ma rozwiazan
Pierwszy przedzial niech sobie sam policzy
Wobec tego rozwaizaniem tego rownania jest przedzial x nalezy <−1,1)
Wiec zadnego bledu w obliczeniach nie popelnil tylko nie rozumie istoty rowazwywania rownan z
wartoscia bezwzgledna
Wiec na drugi raz zanim sie cos napiszse trzeba sie dobrze zastanowic czy aby ten drugi nie
ma racji
26 wrz 23:10
bezendu:
5−latek ale referat napisałeś
26 wrz 23:12
5-latek: Czesc
bezendu 
Czytalem ze juz jestes we Wroclawiu .A wiesz ze
Saizou ponoc bedzie studiowal w Poznaniu .
Szkoda ze wzgledy finansowe nie pozwaja uczyc sie tam gdzie sie chce

Poza tym wiesz ze ja zawsze tak duzo piszse
26 wrz 23:17
bezendu:
Ile ja bym dał żeby być teraz w lo a nie na politechnice.. Ta matematyka z lo jakaś taka
bardziej użyteczna w życiu

Wiem już od dwana, że
Saizou będzie studiował w Poznaniu.
26 wrz 23:21
5-latek: Wiesz jesli bylby ten program ktorym ja szedlem to mialbys o wiele lzej na studiach .
ja niestety duzo zapomnialem (choroba ) ale staram sie sobie to przypominac .
Moze bardziej uzyteczna ale Ty bedziesz Pan mgr matematyki
26 wrz 23:29
5-latek: I jeszce jedno . Kiedys Janek 191 pisal Ci jakie ksiazki masz sobie zakupic do studiowania
matematyki . Zakupiles ktoras pozycje z tego ?
26 wrz 23:31
bezendu:
5−latek ale ja nie poszedłem na matematykę tylko na elektronikę
26 wrz 23:32
5-latek: Rozumiem .
To sie jednak rozmysliles . Tez pewnie kierunek przyszlosciowy i bedziesz po nim mial prace .
A to najwazniejszse . Bo tylu ludzi po studiach nie ma pracy − albo pracuja za male pieniadze .
Zycze powodzenia i zebys 1 semestr przeszedl jak burza
26 wrz 23:37
bezendu:
Dziękuję zobaczymy jak to będzie, na razie mnóstwo zadań z list a człowiek nie wie od czego
zacząć i gdzie szukać wyjaśnienia ale po ludzku a nie językiem wikipedii.
26 wrz 23:40
Adam: 5−latek Mam wrażenie, że nie zobaczyłeś wgl na moje załączniki... I jestem pewien, że on nie
brał tych byle jakich liczb z tego przedziału tylko z tych 3 przedziałów zrobił sobie równania
i wypisał wyniki tylko w 2−gim przedziale się rąbnął. Ktoś tu mówił o tłumaczeniu, bez
zrozumienia chyba... Ech...
26 wrz 23:53
5-latek: Oczywiscie ze nie patrzylem na rozwiazania bo uznalem ze sa pewnie dobre (poza tym nie zagladam
od pewnego czasu w takie zalaczniki)
Bardziej chodzilo mi o to ze nie wytlumaczyles koledzde ze piszse bzdury (na ktore zwracal mu
uwage PW . Tylko tyle .
26 wrz 23:59