indukcja matematyczna-PWr
bezendu:
Indukcja nierówności
Pokazać, że dla dowolnego n naturalnego takiego, że n≥5 zachodzi 2n>n2
Równania już opanowałem, nierówności są dla mnie nadal problematyczne.
26 wrz 20:50
john2: Nie wiem, czy tak wolno, ale ja bym zrobił tak:
1) 32>25
2) 2
k>k
2
3) Udowadniam 2
k+1 > (k+1)
2
2*2
k > (k+1)
2
| | (k+1)2 | |
Jeśli |
| będzie mniejsze od k2, to będzie też mniejsze od 2k |
| | 2 | |
| | (k+1)2 | |
Rozwiązuję nierówność k2 < |
| i sprawdzam, czy jest prawdziwa dla k≥5 |
| | 2 | |
26 wrz 21:48
26 wrz 21:50
bezendu:
Dziękuję będę analizował
26 wrz 22:58
PW:
2k+1 = 2·2k > (na mocy założenia indukcyjnego) 2·k2 > (k+1)2,
Ostatnia nierówność jest oczywista, gdyż jest równoważna nierówności
k2 − 2k − 1 > 0
k(k−2) > 1
prawdziwej dla wszystkich k>2.
Żeby dowód nie budził wątpliwości, konieczne jest wyraźne wskazanie miejsca, w którym
korzystamy z założenia indukcyjnego i "przejście z nierównościami od lewej do prawej". Nie
wolno korzystać z tezy.
26 wrz 23:03
bezendu:
PW mam prośbę. Rozpisz proszę mi to krok po kroku. ?
26 wrz 23:04
Mila:
Np. tak :
3) z zał. ind.
2k>k2 /*2
2*2k>2k2⇔
2k+1>2k2=k2+k2 dla k≥5 mamy k2≥ 5k stąd
2k+1>k2+k2>k2+2k+3k>k2+2k+1=(k+1)2
26 wrz 23:19
bezendu:
Czemu to jest przemnażane razy 2 ?
26 wrz 23:22
PW: Dowód indukcyjny jest − o 23:05. Nic więcej nie trzeba (pokazane jest, że lewa strona większa
od prawej).
Krok pierwszy − sprawdzenie dla n=5 wykonał john2, zapisał również założenie indukcyjne
dla n=k i postawił tezę dla n=k+1 − wszystko już jest, tylko skleić razem i dopisać na końcu
formułę o prawdziwości nierówności dla wszystkich n≥5 na mocy zasady indukcji.
Zauważ, że john2 doszedł do tej samej nierówności. Ja trochę skorygowałem, bo korzystanie
z obu stron nierówności jednocześnie, gdy mamy ją udowodnić, może być traktowane jak błąd
logiczny.
26 wrz 23:23
PW: A
Mila zrobiła to ładniej

. Przemnożyła przez 2, bo w tezie indukcyjnej po lewej
stronie jest 2
k+1 =2·2
k.
26 wrz 23:26
Mila:
Bo można i chcę skorzystać z założenia. Mam wykazać, że 2k+1>(k+1)2.
2 *2k to właśnie 2k+1 już mam lewą stronę tezy a myślę, że z prawą sobie jakoś poradzę i
tak się stało.
Czy coś Ci się nie zgadza?
Na pewno można inaczej.
26 wrz 23:27
Mila:
O! Dziękuję
Pw.
26 wrz 23:27
bezendu:
Nie wiem czy się nie zgadza. Nie miałem wcześniej indukcji, robiłem tylko proste równania do
udowodnienia.
26 wrz 23:29
Mila:
Chodzi mi ciąg nierówności.
26 wrz 23:37
bezendu:
Dziękuję, spróbuje jakoś zrozumieć bo innej opcji nie mam..
26 wrz 23:38
Mila:
Nie przejmuj się, nabierzesz wprawy. Na studiach szybko się dojrzewa. Za rok będziesz umiał
rozwiązywać problemy o których juz zapomniałam, bo nie miałam potrzeby ich stosować.
Wtedy będę się od Ciebie uczyc.
26 wrz 23:41
bezendu:
Dziękuję
Mila za dobre słowo

, na razie zrobiłem tylko granice..
26 wrz 23:43
Mila:
Zobacz co masz w programie.
26 wrz 23:45
bezendu:
Nie bardzo mam program, każdy wykładowca inaczej prowadzi. Jedyne co mam to zadania z listy
PWr
26 wrz 23:46
Mila:
Trzeba się uczyć, nie imprezować ( na to przyjdzie czas) , nie opuszczać wykladów, pilnie
notować, a w domu analizować.
26 wrz 23:48
bezendu:
Wiem, że studiowanie to nie tylko imprezowania a nauka, ale nie mogę znaleźć jakiegoś większego
zbioru zadań ?
26 wrz 23:50
jakubs: O właśnie mądre słowa, ja się w środę zakwaterowałem w akademiku i codziennie impreza

Muszę się poprawić i wziąć za naukę
27 wrz 01:44
Godzio : Zawsze można imprezować i się uczyć

Polecam.
27 wrz 02:25
Maslanek: Albo uczyć się na imprezach!
27 wrz 10:28