Rozszerzone zadania tekstowe związane z liczbami rzeczywistymi
nnt: Mam problem z tekstowymi zadaniami z poziomu rozszerzonego zwiazanymi z liczbami
rzeczywistymi/zbiorami. Chcialbym z gory zaznaczyc, ze nie chodzi mi tyle o ich rozwiazanie,
co o tok myslenia, a najlepiej jakis link do materialow, z ktorych moglbym nauczyc sie
rozwiazywac takie zadania.
Przyklady:
11. Znajdz wszystkie takie pary liczb naturalnych, ze ich najwiekszy wspolny dzielnik wynosi
6, a ich najmniejsza wspolna wielokrotnosc jest rowna 210
12. Liczba naturalna ma dokladnie cztery dzielniki, a ich suma jest rowna s. Znajdz te liczbe,
jesli
a) s=56, b) s=40
13. Wykaz, ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba n5−n jest podzielna przez 30.
(Zadania ze zbioru Andrzeja Kiełbasy)
Z gory dzieki za pomoc
26 wrz 20:28
Lukas:
13 bardzo przyjemne
n5−n
n(n4−1)=n(n2+1)(n2−1)
(n−1)n(n+1)(n2−4+5)
teraz Ci wyjdzie a jak nie to indukcja
26 wrz 20:31
nnt: Dzieki za pomoc przy tym zadaniu.
Teraz, jak juz je zobaczylem, bede wiedzial jak je zrobic. Problem w tym, ze jezeli dostane
podobne, dalej nie bede wiedzial jak sie za nie zabrac.
Czy jest jakis schemat myslowy, wedlug ktorego moglbym podchodzic do takich zadan?
26 wrz 21:09
PW: Myślenie schematami to coś najgorszego, co można sobie przyswoić.
Trzeba wyciągać wnioski z kolejnych zadań. Na przykład: chcesz udowodnić podzielność przez 7 −
tak przekształcaj badane wyrażenie, żeby jeden z czynników był równy 7 lub był równy
wielokrotności 7. Wszystkie chwyty dozwolone. Jak sama nazwa mówi, szukamy czynnika − trzeba
zatem rozkładać badane wyrażenie na czynniki.
26 wrz 21:22
nnt: Powinienem byl uzyc innego slowa niz 'schemat', moj blad.
"...tak przekształcaj badane wyrażenie, żeby jeden z czynników był równy 7 lub był równy
wielokrotności 7"
Właśnie o tego typu wskazówki mi chodzi.
26 wrz 21:34
PW: Wskazówka do zadań jak 12.
Liczba naturalna ma tylko dwa dzielniki, gdy jest liczbą pierwszą − dzielnikami są 1 i cała
liczba.
Liczba naturalna ma trzy dzielniki, gdy jest postaci q2, gdzie q jest liczbą pierwszą −
dzielnikami są 1, q i q2.
Liczba naturalna ma cztery dzielniki, gdy jest postaci
p·q,
gdzie p i q są różnymi liczbami pierwszymi − dzielnikami są 1, p, q i pq, albo gdy jest postaci
q3
− dzielnikami są 1, q, q2 i q3.
26 wrz 21:47
nnt: Ok, dzięki wielkie za pomoc
26 wrz 22:20