zadania - f.log.
Blue: Mam kilka zadań, z którymi mam problemy : zad.9 a) i b) i d)
zad10 c)
Oto linki do treści zadań (będzie to bardziej przejrzyste, gdybym przepisywała to
2 by się
pewnie zlewały^^

:
http://i58.tinypic.com/es422a.jpg
W tym zad.9 powiedzmy np. a) wiadomo, że log
ab <0, no bo to wynika z tego, w jakich
przedziałach jest zawarte a i b. To, co jest do kwadratu, zawsze jest dodatnie. Zatem całe
wyrażenie jest ujemne... Jednak czy takie słowne wytłumaczenie wystarczy? Wątpię. Jak to
udowodnić, aby było dobrze udowodnione

26 wrz 20:13
razor: Słownie wystarczy wg mnie

Można to "przetłumaczyć" na język matematyczny ale znaczenie
będzie takie same
26 wrz 20:16
Blue: Serio? Słownie... A mógłbyś mi powiedzieć, jakbyś zrobił(może być słownie) podpunkt d), bo
jakoś tak się nad tym zastanawiam...
26 wrz 20:19
razor: log2ab+log√ab ≥ −1
log2ab+2logab+1 ≥ 0
(logab+1)2 ≥ 0
26 wrz 20:21
Mila:
10 c, próbuj sama, poprawimy błędy
D:...
f(x)= wzór po przekształceniu.
26 wrz 20:35
Blue: f(x) = −1*log2x
26 wrz 20:42
Mila:
Nie.
Najpierw dziedzina.
26 wrz 20:44
Blue: Razor dziękuję Ci
26 wrz 20:47
Blue: ahaa. D= R|{0}?
26 wrz 20:47
Blue: D= R\{0} *
26 wrz 20:48
Mila:
Dobrze D, a w Twojej funkcji z 20:42?
26 wrz 20:52
Blue: no w mojej funkcji jest D=(0, ∞)
26 wrz 20:55
Mila:
Zatem funkcje nie są równe.
| | log2(x2) | |
f(x)= |
| −log2(x2)⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x)= |
| *2log2(|x|)−2log2(|x|) |
| | 2 | |
f(x)=−log
2(|x|) i rysuj , potem narysuję ja.
26 wrz 20:59
Blue: czyli będzie −log
2|x|, bo odbijamy
26 wrz 20:59
Blue: to już teraz wiem, Mila, jak to narysować

Dziękuję
26 wrz 21:03
Mila:

1)
g(x)=log2(x) oczywiście dla x>0 (wykres z prawej)
2) S
OY ⇒
y=log2|x|
3) S
OX⇒
f(x)=−log2|x|
26 wrz 21:07